O'zapft is!

September 17, 2016

De grote meerderheid kan het niet afwachten om ernaar toe te gaan, voor anderen is het de moment om twee weken uit de Beierse hoofdstad te vluchten: het Oktoberfest!

 

 

Sinds vandaag heet het voor de 183de keer ‘O'zapft is!’ T/m 3 oktober vind op de Theresienwiese in München het grootste bierfestival ter wereld plaats.

 

Het belangrijkste omtrent het Oktoberfest is natuurlijk het bier. Daarom gaat de 'Wies’n' (Dit is de Beierse naam voor het Oktoberfest) sinds 1887 met de binnenkomst van de gastheren van het Oktoberfest van start. De optocht wordt geleid door het ‘Münchner Kindl’, welke de culturele evenementen van de stad München representeert, gevolgd door de koets van de burgemeester Dieter Reiter. De entourage bestaat uit de prachtige paardenkoetsen van de brouwerijen en de met 'Masskrügen' zwaaiende serveersters.

Maar de daadwerkelijke opening vind pas plaats, als het beroemde 'O'zapft is!' door de grote tent van Hofbräu resoneert, waarin 11.000 mensen een zitplaats vinden. En elk jaar worden wedden afgesloten, hoeveel hamerslagen de burgemeester nodig zal hebben om de ‘robinet’ (het bierkraantje) in het eerste vat te slaan. De eerste, vers getapt bier ontvangt de minister-president van Beieren, vervolgens worden 12 saluutschoten bij de ‘Bavaria’ afgevuurd. Dit is het teken voor de andere gastheren, dat het Oktoberfest officieel is geopend. Vervolgens kan het bier eindelijk stromen.

 

Maar waarom, en vooral wat word er feitelijk gevierd?

 

In principe is het Oktoberfest niks anders dan een huwelijksreceptie. Natuurlijk niet zomaar een bruiloft, nee, een bruiloft die geschiedenis schreef en op 12 oktober 1810 voltooid wordt. Op dat moment wordt namelijk Therese van Saksen-Hildburghausen de echtgenote van Ludwig, kroonprins van Beieren. Vandaag de dag, zou een soortgelijke bruiloft een enorme mediale spektakel worden, en zelfs toen was het zeker geen alledaagse gebeurtenis.

Om zich dicht bij de mensen te geven, organiseerde het koninklijk hof en de Beierse regering een openbare paardenrennen voor deze gelegenheid. Als locatie werd de (toen nog) net buiten München gelegen Theresienwiese gekozen en het evenement was, als je de verslagen van de tijd mag geloven, een groot succes – ze hebben zich kostelijk vermaakt

Maar zoals altijd, kon niet iedereen even veel genieten ... In feite, terwijl het fijne gezelschap van niets mankeerde, mocht het gewone volk alleen maar kijken. Eten was niet voorzien, noch waren er tenten voor amusement en het ergste van alles: er was geen bier!

 

Niettemin wordt uit deze ‘bruiloft paardenrennen’ uiteindelijk een traditie, die jaarlijks op nieuw plaats vond. Vanaf 1815 heeft men ook aan de ‘kleine man’ gedacht en mocht bier tijdens de festiviteiten worden uitgeschonken. Het Oktoberfest werd geboren.

 

Sindsdien is er in principe weinig veranderd. Uit de ‘Theresienwiese’ word kort de ‘Wies’n’, maar nog steeds gaat het, op over 31 hectare, eigenlijk alleen maar om genieten, amuseren, eten en vooral drinken.

Reeds in 1835 werd op het Oktoberfest 240.000 ‘Mass’ bier geserveerd (De ‘Mass’ is de typische Beierse bier pul met slechts een liter inhoud). 1910 waren er al meer dan 1,2 miljoen liter bier, die werden gedronken door de bezoekers van het Oktoberfest, en afgelopen jaar dronken 6,4 miljoen bezoekers maar liefs 7,7 miljoen liter bier - let wel: in ongeveer 2 weken!

Maar het zijn niet alleen de Beieren, die zoveel bier door hun keel laten lopen. Deze ‘prestatie’ is het gevolg van geleefd internationaal begrip. Want zonder de hulp van talloze toeristen konden niet eens de Beieren zoveel bier drinken.

 

Het Oktoberfest is dus min of meer een enorme drink sessie. Maar er word ook  heel veel gegeten! In 2014 maar liefs 480.000 ‘Back Händl’ (gerosterde kippetjes), 115.000 paren van worsten, 78.000 ‘Hax'n’ (varkens benen) en 114 hele ossen. Het is ook een evenement waar Beieren, en in het bijzonder de stad München, zich zelf aan de wereld presenteert én zich ook een beetje zelf viert. Nergens anders in de wereld zal het ‘Lederhosen-dichtheid’ hoger zijn dan hier en nergens anders zullen de Beieren minder moeite doen om van allochtonen begrepen te worden. En dat doen zij niet omdat ze slechte manieren hebben of racistisch zijn. Nee, de gast zou gewoon weten (en horen) dat hij in Beieren is en dat de Duitse taal ook mooi kan klinken.

 

Hoe dan ook, het Oktoberfest animeert tot tolerantie. Dingen, die elders de aandacht zullen trekken (of nog erger) zijn hier gewoon normaal. Een duizelingwekkende gang wil alleen maar zeggen dat diegene nog twee liter bier kan drinken... En wat je in andere regio’s als ‘gebrabbel’ zou interpreteren is hier niets anders dan de mislukte poging om Beiers te leren. Men ziet hier alles vanuit een wat relaxtere perspectief. Het Oktoberfest is bovendien ook een sociaal-cultureel fenomeen: mensen van alle klassen, inkomensgroepen, generaties, nationaliteiten en culturen vermengen zich hier om samen te vieren. In bijna elke tent kun je Aziaten, Noord-Amerikanen en de lokale bevolking samen zien wuiven in het takt van de alomtegenwoordige blaasmuziek, of zelfs dansen op de tafels. Hadden de organisatoren van de eerste paardenrennen dit voorzien - misschien hadden ze het evenement afgeblazen.

 

Maar wat is nou de echte reden voor dit schoolvoorbeeld van internationaal begrip? Ik denk het bier zelf. Een, omdat het over het algemeen alleen maar in de ‘Masskrug’ word geschonken - wie minder dan een liter wil, die moet dus delen. En ten tweede wegens het speciale, van alle zes brouwerijen van München voor het Oktoberfest gebrouwen bier: het Oktoberfest Märzen. Het is iets meer gehopt en heeft ook een hoger wort gehalte dan de conventionele ‘Münchner Helles’. En dus ook een iets hoger alcoholgehalte... De brouwer Gabriel Sedlmayr, een stralend personage van de geschiedenis van het bier, heeft dit bier 1868 voor het eerst geïntroduceerd. Vervolgens word het geleidelijk tot het traditionele bier van het Oktoberfest.

 

Tradities, bier en het Oktoberfest - een explosieve combinatie!

 

 

"De alarmkreet klinkt als een vulkaanuitbarsting door de kraamstraatjes: Ze komen eraan! Paardenkoetsen, begeleid door gewapend infanterie en gepantserde ruiters met lansen trekken naar de ingang van het festivalterrein. Alle oproepen om de rebellen te stoppen, vervagen in de verwarring. De stadswacht probeert wanhopig om de indringers te weerstaan​​. Koetsiers brullen, zwepen klappen en het festival lijkt verloren! Maar er verschijnt, net als in een sprookje, een mooie vrouwelijke figuur en red de stad! "

 

Wat klinkt als een oude, Duitse heroïsche saga is feitelijk de beschrijving van een echt gebeurtenis. En hoewel het klinkt alsof dit in de diepe middeleeuwen zou zijn gebeurt, is het echter een scène uit het jaar 1987. Zelfs de "mooie vrouwelijke figuur" was en is echt. Ze kan zelfs nog vertellen wat er toen is gebeurd. En ze doet het met een glimlach.

"Het was een echte schermutseling," zegt Dr. Gabriele Weishäupl, de toenmalige directeur van de München VVV. "En na afloop was er ook een echte koninklijke Beierse rechtbank."

Het is tijd om wat licht in het donker van deze verwarrende verhaal te brengen. Prins Luitpold van Beieren, de brouwmeester en eigenaar van slot Kaltenberg, had een weddenschappen tegen de baas van de Brouwerij Spaten verloren. De ondernemer én afstammeling van de Wittelsbacher koningshuis was namelijk niet in geslaagd om het ​​ monopolie van de brouwerijen uit München op het Oktoberfest binnen vijf jaar te breken. Hij wilde alleen maar zijn eigen bier op dat festival tappen, dat zijn voorvaderen eens de stad München als ‘cadeau’ hadden gegeven. Maar magistraten en rechters waren hard en er mocht geen ‘König Ludwig Dunkel’ op het Oktoberfest worden geschonken.

Sinds het begin van de Wies’n mag namelijk alleen bier worden verkocht, dat van brouwerijen die binnen de stadsgrenzen van München zijn gevestigt wordt gebrouwen. Dit zijn voornamelijk Paulaner, Münchner Hofbräu, Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu en natuurlijk Spaten.

 

De wedden schuld van de prins was om een ‘Mass’ van zijn eigen gebrouwen bier lopend naar het Oktoberfest te brengen - slechts 46 km! Het geheel ontaardde tot een middeleeuws spektakel en tijdens de dagen durende mars sloten meer en meer mensen bij de Prins aan. Eindelijk bij de ingang, weigerden de verantwoordelijken, als gevolg van het vechten om competenties, de prins het  entree met zijn entourage. Maar hij maakte gebruik van de verwarring en trok in op het Oktoberfest. Van "roofridders methoden", was op dat moment de spraak, en de prins diende een klacht tegen Dr. Weishäupl in vanwege deze uitspraak. Dit leidde uiteraard tot een tegenklacht. Echter, deze worden ‘wegen am Schmarrn’ afgewezen (Voor alle niet-Beieren, dat wil zeggen als gevolg van nietigheid).

 

Precies deze soort anekdotes maken van het Oktoberfest iets bijzonders, maar de speciale sfeer kan je alleen op het terrein zelf beleven. En vandaag is het weer zover - München kijkt uit naar je komst!

Please reload

Featured Posts

The true masters behind barrel aged beer!

December 15, 2015

1/3
Please reload

Recent Posts

September 17, 2016

October 25, 2015

October 15, 2015

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 by UTHOKA